pijl

Ontwikkelingen - Nieuws

Energieaanbod in Nederland verduurzaamt maar mondjesmaat

 20 november 2018

Eendragt duurzaam Energie

Het energieaanbod in Nederland wordt slechts mondjesmaat groener. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu enWISE. Hoewel het stroomaanbod voor consumenten langzaam duurzamer wordt, krijgen zakelijke afnemers volop grijze stroom geleverd. Buiten het zicht van consumenten

Lees meer.....

HVC onderzoekt potentie geothermie in Alkmaar, Langedijk en Heerhugowaard

Eendragt duurzaam Energie

HVC gaat de potentie voor geothermie in Alkmaar, Langedijk en Heerhugowaard onderzoeken. De ontwikkeling van geothermie als duurzame warmtebron is volgens de organisatie belangrijk in de transitie naar een Nederland waarin het gebruik van aardgas steeds meer wordt afgebouwd.

Lees meer.........

Windenergie ruim voor 2030 grootste energiebron van Europa

Eendragt duurzaam Energie

Windenergie zal ruim voor 2030 de grootste energiebron in de Europese Unie zijn ten faveure van plaats van steenkool, kernenergie en gas. Dit blijkt uit World Energy Outlook 2018 van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Volgens de prognose van het IEA zal windenergie in 2027 de grootste energiebron van de Europese Unie worden. Dit is eerder dan in de laatste projectie van het IEA – de World Energy Outlook 2017 – werd voorspeld. Hierin werd gezegd dat dit zou gebeuren “kort na 2030″. Volgens het IEA zal de opwekking van windenergie in de Europese Unie tegen 2040 meer dan verdrievoudigen tot 1.100 terawattuur.

Lees meer.........

Oost-Nederland gaat slimmer plastic maken

25 november 2018

image

Hogere kwaliteit gerecycled plastic, zodat het beter kan worden hergebruikt. Dat is de insteek van het INTERREG-project Di-Plast. De ambitie is dat over 3,5 jaar een kleine honderd bedrijven in Oost-Nederland meewerken aan de nieuwe plastic kringloop en ruim 100.000 ton plastic meer hergebruiken.

Lees meer.........

Amercentrale begint met stroom opwekken uit houtsnippers

26 november 2018

Eendragt duurzaam Energie

Bijstook Voor het eerst wordt in Nederland biomassa gestookt. Dat geldt als duurzaam, maar de praktijk is ook omstreden.

Lees meer...........

Onderzoek naar winning aardwarmte Den Helder

Eendragt duurzaam Energie

Aardwarmte is een goed en betrouwbaar alternatief voor fossiel gas en kan een forse bijdrage leveren aan de lokale verduurzaming. Daarom gaat HVC de potentie voor aardwarmte in Den Helder gedetailleerd in kaart brengen

Lees meer..........

Forse banengroei door energietransitie, vooral door zonne-energie

 

Eendragt duurzaam EnergieDe energietransitie zorgt voor een forse banengroei. Alleen al zonne-energie zorgde voor een groei van 2.300 banen in 2008 naar bijna 7.000 banen in 2016.

Lees meer......

MIT ontwikkelt goedkopere en duurzamere methode voor energieopslag

13 december 2018

Eendragt duurzaam Energie

Een van de uitdagingen van de energietransitie is duurzame energieopslag. Een belangrijk vraagstuk, want met de zon en wind produceer je geen constante energie. Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben nu een effectieve methode ontdekt die goedkoper is dan een batterij of waterkrachtcentrale. Het systeem slaat hitte op in grote tanks en zet deze pas om in elektriciteit als daar vraag naar is.

Lees meer......

RLi: versnelling nodig voor energietransitie naar CO2-arm

Eendragt duurzaam Energie13-12-2018

Om te zorgen dat Nederland in 2050 alle gebouwen CO2-arm verwarmt, moet de energietransitie veel sneller gaan dan nu het geval is. Om te kunnen versnellen, moet de overheid meer duidelijkheid geven over wie verantwoordelijk is en moet er geïnvesteerd worden.

Lees verder.........

 

Nederland blijft zevende op duurzaamheidsranking RobecoSAM

17 december 2018

Eendragt duurzaam EnergieZweden is nog steeds het meest duurzame land ter wereld. Het land scoort het beste op Environmental, Social en Governance-criteria. Dit concludeert RobecoSAM in de geüpdatete Country Sustainability Ranking. Nederland staat als zevende op de lijst.

Lees meer.........